Wohlgart Andersson / 28 juni, 2021

En spännande vecka

Stefan Löfven har avgått, och nu väntar talmansrundor. Att talmannen ska lyckas med att bilda en regering med det parlamentariska läget finner jag vara svårt. Vänsterpartiet och Centern vill inte samarbeta, därmed finner jag det svårt att undvika ett nyval om inte någon av dem ändrar sig.

Inte säkert att ett nyval hjälper heller. Liberalerna kan åka ur Riksdagen, då förutsätter det att KD, M och SD ökar med mer än 4% för att kunna bilda en regering.

Liberalerna har sjunkit till över hälften mot valet 2018. KD har också sjunkit, medan både Moderaterna och SD har ökat. Ser dock inte ut som det skulle vara tillräckligt för att få makten. Centern sa nej till Moderaternas erbjudande, där de skulle få igenom 6 punkter i deras program om de gick över till Borgarna.

Annie Lööf tyckte inte det var så viktigt att få igenom sin politik, hon tyckte det var viktigare att Hålla SD utanför politiken. Nu är det ju inte bara SD, hon vill även hålla Vänsterpartiet utanför. Därmed tycker hon att närmare 30% av den svenska befolkningen skall hållas utanför. Centern behöver en ny partiledare som kan samarbeta med ALLA partier!

Jag tycker det är självklart att alla partier ska få säga sitt i förhållande till sin storlek. Förra mandatperioden var det VP som fick bestämma alltför mycket i förhållande till sin storlek. Den här perioden har det varit MP. VP höjde sina siffror naturligtvis, MP har höjt sina siffror om än marginellt.

Nu läser jag om en expert som tror att Annie Lööf skulle vara lämplig statsminister. Det vore en katastrof då 30% av svenska folket inte skulle få något att säga till om. Jag kan inte tänka mig att talmannen skulle godta en sådan lösning.

Återstår att se om Moderaterna och Ulf Kristersson kan ta över. Tycker det ser svårt ut också, de ska ha igenom en budget i höst. Denna svårighet finns ju även på vänsterblocket.

Intressant och spännande är det, svårt att förutse vad som kan hända. Jag tror ju det slutar med ett nyval, det vore det bästa för att ändra den parlamentariska situationen.

FILED UNDER : Okategoriserade

Senaste Inläggen