Wohlgart Andersson / 22 juli, 2020

Flygfän

Flygfän

Tänkte skriva om flygfän idag.

Jag har alltid fascinerats av flugornas flygskicklighet. Det skulle vara kul att flyga i ett flygplan på samma sätt. Undrar just om de lata uppfinnarna har försökt göra ett sådant plan? JAS planet är väl det närmaste jag vet. Jag intresserade mig redan före tonåren för flugor, och gjorde mina experiment.

Jag var skicklig på att fånga flugor i handen när jag var liten, om jag får säga det själv. Svårigheten var att när jag hade flugan i min knutna näve och skulle växla till att ha flugan mellan fingrarna utan att den smet. Jag ville undersöka flugans flygegenskaper, om vingarna förändrades.

Klippte därför av en liten bit av båda vingarna. Den var skicklig att flyga ändå konstigt nog, men den varvade upp vinghastigheten, för det surrade mera.

Experimentet skulle vidareutvecklas, så jag klippte av halva ena vingen på en ny fluga. Då blev det annorlunda, när ena vingen blev mindre, surrade den ännu mera. Den gjorde till slut en looping över matbordet och hamnade i den fasansfulla havregrynsgröten. Den morgonen behövde jag inte äta upp gröten.

Min flugsmälla var så dålig att jag blev tvungen att inhandla en ny häromdagen. Jag klippte som vanligt ut ett hål på 20-25 mm i mitten på flugsmällan. Jag vill ju inte använda mig av samma översittarfasoner, som den tjur som jagade mig på ett gärde som skulle passeras när jag hade plockat smultron utanför Kopparberg.. Jag tycker flugan ska ha en chans.

Det har redan hänt två gånger att flugan klarat sig levande efter att jag attackerat den med smällan. Jag skrämde den säkert, men den klarade sig med livet i behåll. Men ibland kan en fluga reta mig till vansinne, då tar jag en tidning och slår ihjäl den som den råbarkade typ jag är emellanåt.

Vad som retar mig ännu mer är myggor. De surrar omkring mig, men jag ser dem inte, det retar mig ännu mer. Det blir tyst efter ett tag, då blir jag oroad, för det är då de sticker mig. Myggor tycker jag är ett onödigt djur, men det tycker säkert inte fåglar och fiskar. De är mat från att de är larver tills de är vuxna. Så det kan inte vara kul att vara mygga.

Nyttodjur är däremot getingar och humlor. Teoretiskt sett ska inte humlor kunna flyga, men det vet de inte om, så de flyger ändå. De har alldeles för stor kropp i förhållande till sina vingar. Dessa motar jag vänligt men bestämt ut ur rummet. Ibland fångar jag dem i ett glas, för sedan in ett papper mellan glaset och väggen de sitter. Då händer det att papperet viker sig och humlan smiter ut när jag är på väg till fönstret. Humlor besitter inget högre IQ, då skulle de vara kvar i glaset tills jag släpper ut dem genom fönstret.

FILED UNDER : Okategoriserade

Senaste Inläggen