Wohlgart Andersson / 14 juni, 2022

Polskt Bröllop

Jag har varit på polskt bröllop i dagarna fem. Det ägde rum 4 mil från ryska gränsen i ett samhälle som heter Kruklanki. Får du någon gång tillfälle att komma på ett polskt bröllop, så se till att ta tillvara på tillfället! Det skiljer sig ganska markant från ett svenskt bröllop. Det kan ju vara att det ena är katolskt och det andra protestantiskt, men det är definitivt inte allt.

Från kyrkan åkte brudparet i en Warchawa, en bil jag aldrig hört talas om. Det är en polsk bil som tillverkades från 1951 till 1973. Efter vägen från kyrkan kunde man bli stoppad. Då var man tvungen att ge en flaska vodka till dem. Var det barn skulle de ha godis. Det finns inga regler på storlek på flaskorna hade yngste sonen informerats sig om. Han hade därför införskaffat sig en antal souvenir flaskor att dela ut.

Det var bordsplacering, jag fick en vegetarisk dam på ena sidan och en polack på andra sidan. När så grönsakerna kom så tog jag det jag skulle ha och överräckte skålen till vegetarianen med orden: ”Det här är väl mat som passar dig?” varpå vegetarianen svarade: ”Ät det som du kan, så äter jag det jag kan”. Därefter blev det inga mer konversationer, jag förstår fortfarande inte vad hon menade med det.

En stund efter maten blev det dans och lekar. Jag är ganska road av det, men nu har jag för ont i kroppen för att delta. Det blev ingen dans heller, led av både aktros och ichias. Har inte kunnat dansa utan kryckor, ja, inte med heller förresten vid närmare eftertanke. Det blev sedan en match mellan polacker och svenskar. Det gick till så att polackerna valde ut en representant och svenskarna en. Det blev äldste sonen som valdes ut. Då blir det Sverige som tar hem det här, tänkte jag säga. Jag ångrar djupt att jag inte sa det. Det finns en envishet i den sonen, han vägrar bara att förlora.

Efter tävlingarna var det effektiv suptid till kl. 05.00, det hade hotellet bestämt. Själv gav jag upp redan vid 0200 tiden, det hade jag inte gjort för trettio år sedan. Så visst var det bättre att vara ung.

Har krångel med att lägga ut bilder. De är för stora ska försöka minska ner dem

FILED UNDER : Okategoriserade

Senaste Inläggen