Wohlgart Andersson / 30 december, 2019

Så spelar jag trav

Det är inte helt lätt att roffa åt sig av den stora V75 kassan. Men ju mer man vet, ju lättare är det. Nu orkar jag inte läsa allt jag har tillgång till även om jag borde det.

Vad jag kollar efter är hästar som varit ute i mycket tuffa lopp, eller fel distans och gjort okej ifrån sig. När de går ner i klass glöms de lätt bort, då deras mediokra resultatrad gör att få pratat om dem.

På nyårsafton kommer en megajackpot på omkring 100 millar, då kan det bli bra utdelning även om det vinner ett par favoriter. Statistiken talar för hög utdelning, jag kommer att prova med två spikar för att kunna gardera i de skrällbenägna lopptyperna.

Jag använder mig av flera spelsajter och kollar vad de tycker. Storavinster.se har jag haft i flera år. Här får man ofta bra tips som inte alla andra har. Tycker det är den mest prisvärda av dem. Den bygger på statistik som publiceras i början på veckan. Det är bra, då har man tid att läsa på, själv läser jag lite varje dag. Jag kollar också lopparkivet, men man orkar inte gå igenom alla hästar.

Hästar under utveckling är också bra att kolla. Det går ofta att hitta värde på tre och fyraåringar som är under utveckling. Det är inte opportunt att spika treåringar, även om det händer att jag gör det. Hästar som stått på dåliga spår eller fått tuffa lopp (exempelvis hängande i tredjespår i snabb öppning), men nu står bättre till och med rätt resa kan chocka spelarkollektivet rejält.

Vilken kusk som kör är också viktigt. Toppkuskar som Adielsson, Bergh, Kihlström eller Goop kör en häst som normalt körs av mindre meriterade kuskar. Det kostar normalt mer för hästägaren att anlita dessa kuskar, vilket jag tolkar som att de tror på en bättre prestation än vanligt.
Tider i form raden och rekord. När en häst går på bättre tider än de övriga, och trots det står i bra odds kan det finnas ett spelvärde i dessa. Hästar där balans och eller utrustningsförändringar görs. Speciellt skoryck kan göra väldigt mycket. Nu under vintern måste alla gå med skor, det tycker jag är bra. Det kan annars bli sena ändringar på det, och man kanske redan har lämnat in sitt system.

Förutom att hitta skrällar så behöver man också kunna värdera favoriter. Jag brukar undvika att spika galoppbenägna hästar och hästar med dåliga lägen, såsom bakspår. När omgången körs på Axevalla, Bergsåker eller Östersund, kan jag dock göra undantag, då dessa banor har långa upplopp då det blir lättare för hästarna på bakspår.
Jag gillar att spika hästar med hög kapacitet som är på väg upp i klass, men än så länge möter beskedligt motstånd. De tål en inte helt perfekt resa, men ofta brukar konkurrenterna av respekt släppa fram hästen till ledning. För att ha råd att gardera upp med roliga skrällar brukar jag som regel spika två hästar på V75, tre på V86 de få gånger jag spelar på det. Brukar bara spela jackpotomgångarna.

Att spela reducerat ökar chansen att vinna flera gånger om, och det är ett förlegat sätt att betala lika mycket för alla hästar i varje lopp på systemet. Jag bedömer givetvis att min förstarankade häst har högre spelvärde än den som exempelvis är rankad sjua – och att betala lika mycket för de båda hästarna vore inget annat än knasigt i min värld.

Jag rekommenderar alltså att spela reducerat, Jag använder mig av Jokersystemet som jag tycker är överlägset bäst och lätt att hantera. När det smäller till ordentligt i utdelningen är det ofta så att det vunnit en häst som på förhand varit omöjlig att analysera fram som vinnare. Kostar 89 kr i månaden att ha jokersystemet. Spelar man inte mycket kan man istället bli med i något tillsammans lag som använder Joker.

Jag plockar därför gärna med alla hästar, eller tar med väldigt många i något lopp som är skrällbenäget. Det har faktiskt hänt att jag tagit med 10 hästar av 12 och torskat. Då använde jag massor med fula ord som inte står i bibeln.
När lärlingar kör, det finns många mindre kända som är väldigt duktiga. Stolopp är också en skrällbenägen lopptyp. När lärlingar kör stolopp ringer verkligen alla varningsklockor.
Med Jokersystemets hjälp har jag råd att helgardera de lopp där jag tycker att det är läge och därmed tillåta mig själv att ha ”fel” i något lopp utan att för den sakens skull vara väck från att sätta sjuan/åttan.

En favoritseger i ett helgarderat lopp behöver heller inte vara någon katastrof på ett Jokersystem – ibland kan det till och med vara en förutsättning för att i slutändan ”sätta” sjuan/åttan. Och att kanske betala fem procent av insatsen på de ”chanslösa” är rimligt för då kan du skilja dig från massan och få med ”enprocentaren” alla spricker på!

En av de svåraste utmaningarna är att våga spika 2a-3e handare. Många vågar bara spika favoriter, men det är en farlig fälla, det går inte att räkna med att 2-3 favoriter vinner – speciellt inte om man jagar hög utdelning. Jag skäms aldrig för att spika andra eller tredje handare och torska på en favorit. I snacket efteråt säger man att jag torskade på favoriten i det och det loppet. Det är aldrig någon som klagar på det. Fega pojkar får inga vackra flickor.

Får se om jag hinner publicera mitt jokersystem här under morgondagen. Det lutar åt spik på Åke Svanstedt i sista. Det är en lämplig andrahandare för mig tycker jag, men ska läsa in de negativa sidorna på den först.

FILED UNDER : Trav

Senaste Inläggen