Wohlgart Andersson / 4 december, 2018

Socialism funkar inte i praktiken

Det här läste jag i en gammal DI. Det visar att socialismen är nog bra om den fungerar, men den gör inte det i praktiken. Tycker det här är ett lysande exempel på det!

En lärare i samhällsekonomi berättade på en föreläsning en gång att han aldrig underkänt en enda skolelev innan han underkände en hel skolklass. Anledningen var att alla i den här skolklassen var helt övertygade om att socialismen fungerar! Man trodde att under socialistiskt styre var ingen fattig eller rik, alla var jämlika och lyckliga.

OK, sa läraren, vi gör ett experiment. Alla betyg ska från och med nu bli jämlika På alla prov ska ett genomsnittsbetyg räknas fram och sedan gälla för alla – så att ingen enskild elev underkänns eller får högsta betyg. Eleverna tyckte det lät utmärkt.

Efter det första provet blev det genomsnittliga betyget B. De studenter som inte pluggat inför provet blev väldigt glada medan de som pluggat väldigt hårt blev upprörda och kände att det var orättvist.

Inför det andra provet så struntade de som inte pluggade som vanligt i att plugga. De som tidigare pluggat hårt beslutade sig för att plugga lite mindre – i hopp om att någon annan skulle göra det. Det andra provet gav ett genomsnittligt betyg på D. Nu var hela klassen upprörd!

Det tredje provet gav ett genomsnittligt E i betyg. Och så fortsatte det. Stämningen i klassen gick från dålig till usel. De hade varken ro eller lust att lära sig. Man skyllde det dåliga resultatet på varandra. Ingen tog ansvar för sitt eget lärande eftersom ingen ville plugga för någon annan. Det slutade med att hela klassen underkändes.

Läraren förklarade sedan inför den nedstämda skolklassen att socialism alltid kommer att misslyckas. De mänskliga behoven kommer alltid att fälla ett socialistiskt maktstyre. Detta eftersom en individuell ansträngning måste stå i relation till en individuell belöning. Så när belöningen försvinner så försvinner även engagemanget och viljan att anstränga sig.

Läraren berättar nu denna anekdot för varje ny skolklass han ska undervisa – och han har inte underkänt en enda elev sedan dess.

FILED UNDER : Okategoriserade

Senaste Inläggen