Wohlgart Andersson / 11 april, 2021

Framtidens jobb

Jag såg en maskin på Facebook som kommer att rationalisera bort kassabiträden i framtiden. Det fick mig att tänka på vilka jobb det kommer att finnas om 50 år? Jag tycker den här utvecklingen är farlig, vad ska folk jobba med? Jag fick sedan se en rapport som gjorts i USA. I rapporten framkommer det att 65 procent av barnen som börjar lågstadiet i framtiden kommer att jobba med yrken som ännu inte finns. Det är ju svårt att lista ut vilka yrken det kan vara. Några nuvarande yrken kan jag dock lista ut hur det blir med.

Affärsbiträden kommer att försvinna, förutom i serviceinriktade butiker, där det kommer att gå ett och annat biträde och visar folk tillrätta. Det kommer att konstrueras spårgående hyllor i framtiden, som efter stängningsdags åker ut på ett höglager och blir påfyllda av en datorstyrd manick. I kassan registreras vad som sålts, så manicken vet exakt vad som fattas i hyllorna.

Jobb som har framtiden för sig ser jag begravningsentreprenör som ett säkert jobb. Alla kommer att dö, det finns inte en enda som kommer ifrån den här planeten med livet i behåll. Såvida man inte kan ta sig till någon annan planet förstås om 50 år.

Näthandeln kommer att eskalera kraftigt, det har ju redan börjat, så det ser jag som ett framtidsjobb. Transporter är jag lite osäker på, det har ju redan börjat utprovning med förarlösa bilar, så det är nog inget framtidsjobb. Men det måste nog finnas någon som levererar paketen från näthandeln. Eller också blir den servicen sämre, och varje kund får åka till en terminal dit de förarlösa bilarna levererar.

Bilmekaniker kommer att finnas, men i begränsad omfattning. Bilar kommer inte att repareras, utan man kommer att kolla felet med en dator, och sedan byta ut hela komponenten.

Ingenjörer som kan konstruera robotar av olika slag, kan känna sig säkra på att ha ett arbete.

Elektriker är helt klart ett framtidsjobb! Mer och mer kommer att elektrificeras.

Försäljare. Den som konstruerar och säljer solceller, kan också känna sig trygg med att ha jobb. Andra försäljare kan nog också vara trygga, under förutsättning att många har jobb och kan köpa.

När jag tänkte på Anders med Porschen kom jag på frisör, ( men det räcker iofs att titta på mig själv) men det är nog inget framtidsjobb, vi har ju sett Kalle Anka på julafton, hur man rationaliserar en permanent, så det kommer nog att utvecklas till klippning också i framtiden. 

Kranförare kommer att rationaliseras bort. Byggkran kommer däremot att finnas, men den kommer att styras av byggarbetare som ställer in en kordinat vart grejerna ska. Det kommer att finnas olika redskap som man ställer in kranen att hämta via dator. Den åker sedan själv och hämtar och lämnar materialet. Men en byggarbetare behöver finnas tillgänglig som kan koppla vissa grejer.

Nu har du fått några förslag att tipsa dina barnbarns barn på. Men jag hoppas ju naturligtvis jag har fel i min jobbanalys.

FILED UNDER : Okategoriserade

Senaste Inläggen