Wohlgart Andersson / 11 februari, 2022

Ny rapport från Beachen

Det är så varmt ute, att jag ligger mest inomhus och flämtar under AC:n. Nej då, det är inte riktigt sant, för jag flämtar inte där, men ligger där gör jag, och läser. Efter att jag opererade ögonen har jag kunnat börja läsa igen. Det var helt hopplöst att göra med de progressiva glas jag hade tidigare. Doktorn hade mycket riktigt rätt i att jag skulle se som en 25 åring efter operationen. Lite tråkigt är det att det inte går att bli som en 25 åring med andra delar på kroppen också.

Jag läser om Idi Amin, Ben Barka och några andra idioter. Jag konstaterar att det inte är någon större skillnad på diktatur och demokrati. I en diktatur är det en idiot som bestämmer, som ex.vis Idi Amin, i en demokrati är det flera idioter istället.

Ben Barka var en marockansk politiker som blev dödsdömd för förräderi eftersom han kritiserat kungen för denne gjorde en invasion i Algeriet. Han flydde sedan i exil till Frankrike. Men han var dödsdömd och det hjälpte inte att fly. Det går lite delade meningar om hur han dog. En del tror att han kidnappades av franska eller marockanska säkerhetstjänsten, eller både ock. Franska domstolar har på begäran från Ben Barkas familj under 2000-talet åter tagit upp fallet, och begärt flera höga marockanska officerare utlämnade som misstänkta, vilket Marocko vägrar. Helt klart är dock att han försvann spårlöst i Paris i slutet på oktober 1965, och har aldrig setts sedan dess.

Stranden

Nu har man slutat att sanera stranden. Den ska öppnas om en vecka sa en polis jag pratade med. En annan person som brukar känna till det som händer här, påstår att den redan är öppen. Jag vill inte påstå någonting, det kan man bara råka illa ut för om man gör. Alla saneringsfordon försvann för några dagar sedan. Hälften av dem användes nog aldrig, men det var ju kul att se att Thailand kunde visa musklerna. Nu var ju inte det så svårt, man tog dit det man både behövde och inte behövde. Det är ett stort multinationellt företag som ska betala, och då är det ju bra för Thailand att så många som möjligt sätts i arbete, när det inte är de som ska betala. Om de sedan bara sitter där och tittar spelar inte det någon roll.

Tidsfördriv

Många undrar vad jag gör om dagarna. Jag grubblar mycket över min moppe som rostat sönder totalt under de två år jag inte varit här. Den har stått för nära havet, och saltvattnet har tagit hårt på den. Styret har nästan rostat av, framgaffeln är heller inte mycket med. Det har rostat hål i bensintanken, eftersom någon slangat ur den. Den går att svetsa, men det är för mycket annat för att det skall löna sig att laga upp den. Först provade jag att sälja den för 2000 baht, när inte det gick så provade jag att skänka bort den. Men inte ens det gick! Har bytt olja i den varje år, så motorn är i bra skick.

Det finns en likadan (eller fanns för 3 år sedan) på Koh Samet. Den åkte jag och letade efter i torsdags. Hade bara min thailändska vokabulär varit bättre, då hade jag nog hittat den. Talade med en man i telefon som visste något om den. Men jag förstod inte allt han sa, utan fick plocka ihop meningarna som jag trodde. Det var ju långt ifrån säkert att det blev rätt.

Matlagningen tar lite tid ibland också. Det är inte ofta jag äter på restaurang. Men det är mer av snålhet. Vad jag däremot unnar mig nästan varje dag är glass. Det har öppnat en ny glassbar efter beachen sedan jag var här sist. Den slår Noraglass med hästlängder. Här finns glass i alla tänkbara smaker med diverse utrustning till. Jag kör ofta Banana split, men varvar med pannkaka eller våffla till också. Det är en belgare med sin thailändska fru som driver den. Belgisk våffla är riktigt bra, tar man det får man grädde på våfflan och glassen bredvid om man så önskar. Banana split har förutom banan tre kupor av olika sorters glass samt grädde på varje kupa, så inte kroppen tunnar ur. Därtill ett kärnfritt bär på varje som ser ut som ett körsbär.

Belgaren har kompisar som brukar sitta vid bordet bredvid mig. Har reagerat på att de pratar franska. Jag har alltid trott att man pratat tyska i Belgien. Men jag har nu fått veta att de är tvåspråkiga, verkar bero på var i landet man bor.

Nu har temperaturen sjunkit till 26 grader. Nu är det dags för dagens glass, eller kvällens rättare sagt. Går inte att äta den för tidigt, då hinner den smälta

FILED UNDER : Okategoriserade

Senaste Inläggen